Vad är en Thermopool?

Här nedan följer en kortfattad beskrivning för att själv bygga våra Styro-Thermopooler:

Vad är en Profi Iso Thermopool?

En Thermopool är en pool som använder sig av speciella byggblock tillverkade i hård cellplast, vars kärna sedan fylls med betong. "Thermoblocken" monteras enkelt på en färdig betongplatta. Fördelarna med en pool byggd med dessa Thermoblock är att man får en pool med en hård och stabil betongkärna, som är väl isolerad både invändnigt och utvändigt. Poolen är lättmonterad och jämfört med många andra poolstomstyper så kan Thermopoolerna monteras på sutterängtomter och på tomter där det är svårt eller dyrt att gräva. Ytterligare en fördel är att en Thermopool inte innehåller några organiska material, vilket annars kan leda till att delar av poolen ruttnar och förtvinar med åren.

1) Välja plats för poolen:

Börja med att tänk ut en plats på tomten där poolen ska placeras. Poolen ska gärna ligga så soligt och vindstilla om möjligt. Märk upp med pinnar och snöre poolens innermått, och lägg till ytterligare 25cm runt om för att räkna med poolstommens tjocklek. Betongplattan ska dessutom göras ca 10-15cm större än poolstommens yttermått.

2) Gräva poolgropen:

Poolgropen ska grävas 40cm djupare än poolens konstruktionshöjd. Detta för att man ska få plats med 20cm singel och sedan en betongplatta på 20cm under poolen (tjockleken på betongplattan kan variera mellan 10-20cm). Så är poolen 150cm djup, så ska man gräva en 190cm djup grop. Gropen ska sedan gärna grävas ytterligare 60-70cm runt om poolen, för att man obehindrat ska kunna dra alla rör till poolens reningsverk.

3) Underlag under betongplattan:

Det är viktigt att man gör ett stabilt och väldränerat underlag under bottenplattan. Börja med att avskilja den naturliga marken med geotextil innan man bygger ett 20cm lager av singel. Här är det också viktigt att man får ned dränering som leder bort ev. skjutande grundvatten. För tomter utan naturligt fall, så rekommenderas det att man installerar en dränkbar pump som transporterar bort grundvattnet.

4) Gjuta betongplatta:

Gör sedan en gjutform för betongplattan. Tilläggisolering kan vara att rekommendera, och normalt så läggs cellplastskivor ut med en tjocklek mellan 50-100mm. Ovanpå dessa så ska armerningsjärn najas och sedan så fyller man på med betong. Glöm ej att betongplattan ska göras 10-15cm bredare än poolstommens yttermått. Plattan ska brinna i ca 7 dagar innan man fortsätter med poolkonstruktionen.

5) Montera poolstommen:

Nu är det dags att börja bygga ihop poolstommen av Thermoblocken. Lägg ut ett första lager med Thermoblocken, och märk ut på bottenplattan var de vertikala armeringsjärnan ska fästas. Det ska sitta ett vertikalt armeringsjärn i varje "hål" i vadera Thermoblock. I hörnerna ska det sitta dubbla uppsättningar armering. Sedan ska det najas in horisontella armeringsjärn i varje lager av Thermoblock. Det översta lagret av horisontella armerningsjärn så är det bra att man har dubbla armerningsjärn för ytterligare stabilitet.

6) Montera ingjutningsdetaljer:

Innan man gjuter poolstommens kärna med betong så ska man mäta ut vart inlopp, bräddavlopp och belysning ska sitta. Sedan så sågar man ut i Thermoblocken hål för att kunna installera de genomföring som ska sitta igenom poolväggen. Sätt ingjutningsdelarna på plats, och stabilisera dessa med fogskum, så att de inte rör på sig när betongen kommer ner i poolväggen.

7) Gjuta Thermopoolens kärna:

Nu är det dags att fylla Thermoblockens kärna med betong. Betongen ska vara av kvalitén C20/25. Poolstommens kärna går utmärkt att fylla maskinelt med betongbil, men se till att föraren kan kontrollera och bromsa betongens flöde, för att minska risken för olyckor. Att rekommendera är också att stötta upp poolens väggar. Stötta upp invändigt emot alla poolens väggar, och på utsidan är det viktigt att man stöttar upp de två understa lagren med cellblock.
Börja med att fylla alla väggarna med betong upp till 1m, och fyll sedan upp resten av stommen.

8) Montering av snäpp-in-list och poolliner:

Det är viktigt all överskottsbetong på toppen av Thermoblocken skrapas av och ev. slipas ner för att få en rak och slät yta att fästa poolens snäpp-in-lister i. Det är sedan i denna list som poolinern fästes i. Listen fästes fast med "spikplugg" eller kan limmas fast med PL400.
Innan poollinern hängs in så limmas en tjock filtduk fast på samtliga väggar och poolbottnen. Denna duk avlägsnar små ojämnheter och skapar en lite mjukare känsla under poollinern.
Poollinern hängs sedan in i snäpp-in-listen. Poollinerns tillverkas alltid lite mindre än poolens faktiska storlek, och detta är för att linern ska tänjas och bli helt skrynkelfri när vattentrycket sedan trycker ut linern i poolens alla hörn.

Vi bygger din Thermopool! Kontakta oss för pris!

Erbjudanden
KUNDTJÄNST
BUTIKEN & WEBBEN
Vår butik har öppet för dig alla dagar i veckan!

Öppettider Butiken Täby
Mån - Fre 10:00 - 18:00
Lör 10:00 - 16:00
Sön 11:00 - 15:00

Kundtjänst via mail: kundtjanst@vattenbutiken.se

Kundtjänst telefon: 08-756 40 40
Mån - Fre 10:00 - 16:00
( lunch 12-12.30 )


Senast sålda varor
AquaChek TruTest + Förpackning
Aquachec TruTest, digital vattentestare
995kr 690kr
AquaChek TruTest Strips
Aquachec TruTest Pool & Spa Test Strips
194kr 169kr
AquaFinesse Spa Care Box
AquaFinesse Spa Care Box
1.199kr
Spa Pipe Cleaner, 1ltr
Spa Pipe Cleaner, 1ltr
199kr
Spa Shock Aktivt Syre, granulat, 1kg
Spa Shock Aktivt Syre, granulat, 1kg
219kr
Spa Klor Tabs á 20g, 1kg
Spa Klor Tabs á 20g, 1kg
229kr
/poolskydd-pooltak bild1.png
searchresults?pagesize=20&searchstring=poolmate bild2.jpg
pool-och-spautrustning/pooluppvarmning/luftvarmepumpar bild3.jpg
pool-och-spautrustning/vattendesinficering/automatisk-dosering bild4.png