Skötselguide

Här finner ni en liten steg-för-steg guide om hur man sköter sin pool enkelt och i vilken ordning moment ska genomföras för bästa resultat. När poolen ska ses över bör följande steg ses över.

Städning

Att rengöra poolen från "fysiskt" smuts med hjälp av en håv eller sugutrutning är steg 1 när man ska se över vattnet. Håva först upp så mycket smuts som möjligt, så slipper det komma ner i filterutrutningen, detta kommer att spara på filtermediet. Använd sedan sugutrustning så som sugmunstycke och sugslang, eller ännu bekvämare, en poolstädrobot för att få upp det sista. Allt smuts i poolen har en inverkan på vattnets pH-värde samt att klor (eller motsvarande) försöker även ge sig på löv och annat vilket leder till att klorförbrukningen ökar.

Efter städningen så ska man kolla att pH ligger på rätt nivå innan man går vidare med att tillföra desinfektionsmedel i vattnet. pH-värdet ska ligga mellan 7,0-7,6 (vissa källor säger 7,2-7,6) för att kemikalier ska verka effektivt samt att människokroppen trivs bäst i detta spann. pH mäter man med teststickor eller annan testutrustning. Det är väldigt viktigt att pH ligger på rätt nivå innan man tillsätter andra kemikalier. 9 av 10 problem beror på att pH-värdet är felaktigt. Det hjälper alltså inte att tillsätta mer klor, flockmedel eller algmedel ifall pH-värdet inte är rätt.

Efter att pH har blivit kontrollerat och justerat så är det dags att tillsätta mera desinfektionsmedel ifall det behövs. Klor och andra preparat kallas ofta för den "kemiska reningen" och dess uppgift är att bryta ner organiska- och oograniska partiklar i vattnet så som bakterier, virus, hud- och hår, algsporer och ser till att vattnet hålls kristallklart och väldoftande. Det vanligaste desinfektionsmedlet för privatpersoner är klor i olika former. Klor kommer i allt från granulatform (pulver), till mindre dagstabletter till stora veckopuckar. Beroende på mängden vatten så passar olika typer av produkter. I mindre bassänger så lämpar sig det bättre med klor i granulatform eller som små tabletter. I större anläggningar (>20m3) lämpar sig det ofta bra med veckopuckar. Man ska ha en klorkoncentration mellan 1,0 till 1,5 ppm (mg/l) i en normal privatpool. 

Pooler med sandfilter installerat kan använda sig av en produkt som kallas för flockningsmedel, denna produkt kommer både i flytande form och i fast form. Flockningsmedel hjälper reningsverket att fånga upp små partiklar som annars lätt passerar rakt igenom filtermediumet och åker ut i poolen igen. Efter ex. ett algangrepp så är det vanligt att man får ett mycket fint stoft i poolen som filtret ofta har svårt att fånga upp. Flockningsmedlet i fast form läggs i skimmern/bräddavloppet och utsöndrar flockmedel under en lång tidsperiod. Det fungerar bäst som förebyggande medel, men även när man har problem med grumlighet (som inte beror på felaktigt pH). Det flytande alternativet fungerar bra ifall man ska göra en "akut flockning", alltså en kraftigare behandling, som lämpar sig bra när man har ett problem med grumlighet. Flytande flockningsmedel passar också bra i mindre bassänger (<20m3) så det är lättare att dosera mer exakt.

Algmedel är oftast ett klorfritt flytande preparat som hjälper till att både förebygga algangrepp och för att ha ihjäl alger som redan har uppstått. Algmedel brukar inte behövas i pooler som använder sig av klor men kan vara att rekommendera till anläggningar som använder brom och aktivt syre som desinfektionsmedel. Algmedel tillåter också att man kan ha något lägre koncentration av desinfektionsmedel. 

Erbjudanden
KUNDTJÄNST
BUTIKEN & WEBBEN
Vår butik har öppet för dig alla dagar i veckan!

Öppettider Butiken Täby
Mån - Fre 10:00 - 18:00
Lör 10:00 - 16:00
Sön 11:00 - 15:00

Kundtjänst via mail: kundtjanst@vattenbutiken.se

Kundtjänst telefon: 08-756 40 40
Mån - Fre 10:00 - 16:00
( lunch 12-12.30 )


Senast sålda varor
Doft - Relaxing Lavender
Doft - Relaxing Lavender
149kr 139kr
Doft - Refreshing Tangerine Grapefruit
Doft - Refreshing Tangerine Grapefruit
149kr 139kr
Bubbelbad Desinfektions Tabs, 40st
Bubbelbad Desinfektions Tabs, 40st
99kr
AquaFinesse Spa Care Box
AquaFinesse Spa Care Box
1.199kr
Veckoklor 200g, 2kg
Veckoklor 200g, 2kg
372kr 295kr
Spa Pipe Cleaner, 1ltr
Spa Pipe Cleaner, 1ltr
199kr
/poolskydd-pooltak bild1.png
searchresults?pagesize=20&searchstring=poolmate bild2.jpg
pool-och-spautrustning/pooluppvarmning/luftvarmepumpar bild3.jpg
pool-och-spautrustning/vattendesinficering/automatisk-dosering bild4.png